Gå vidare här - beställ på www.systembolaget.se!

Grand Minéral Chardonnay

Artikelnummer: 72743Grand Minéral Chardonnay

Elegant och mycket friskt vin från trendiga Jura

FYND!

”Piggt och skaldjursvänligt” - Allt om Vin nr 9 2019

Grand Minéral är ett elegant och mycket friskt vin från trendiga Jura med smak av gröna äpplen, citrus och mineraler. Vinet är gjort på 100 % chardonnay och är på många sätt ett uttryck för det moderna Jura – högkvalitativa, välbalanserade och mångfacetterade viner med bitig mineralitet.

Beläget mellan Bourgogne i väst och Schweiz i öst är Jura en region som stigit till toppen av popularitet inom sommelier-kretsar och det är inte konstigt varför. Den bergiga alpomgivningen och begränsade vinodlingen gör Jura till Frankrikes allra minsta vinregion, väldigt mycket mindre än grannen Bourgogne. Däremot är de två regionerna lika på så sätt att de har samma rika jord av kalksten och lera och en optimal altitud för friska viner. De delar också chardonnay och pinot noir som de två största druvorna.

Domaine Maire & Fils, som många förknippar med exklusiva lanseringar av små partier, har identifierat specifika vingårdslägen i Côtes du Jura som visat sig vara optimala för produktionen av mineraldrivna viner. Vinstilen väljer producenten att kalla Grand Minéral Collection. 2018 Grand Minéral Chardonnay är det första vinet i serien att lanseras i Sverige.

Passar till

Grand Minéral passar utmärkt som aperitif, till skaldjur eller ihop med några av Juras utsökta ostar; Comté, Morbier och Mont d’Or. Servera Grand Minéral vid 8–10°C.

 

Produktfakta

Artikelnr 72743
Pris 109 kr
Volym 750 ml
Alkoholhalt 12.5 %
Förslutning Naturkork
Ingrediens 100% Chardonnay
Årgång 2018
Ursprung Jura, Frankrike

Det här tipset är en annons i samarbete med Vinguiden.